logo
A A

Actualiteiten


Op deze pagina vindt u het laatste nieuws over onze vogels en daaraan gerelateerde zaken.


Nieuwtjes na twee jaar Corona


Twee jaar geen wereldshow en dan toch proberen om de moed erin te houden. In de kweekjaren 2020 en 2021 had ik een geweldige collectie jonge vogels klaar zitten voor de wereldshow maar jammer genoeg werden de shows geannuleerd. Het broedseizoen 2022 gaf me niet de vogels die ik verwacht had. Een deel van de oorzaak was gelegen in het feit dat ik afgesproken had dat ik de vogels van Alfred Schilder voor mevrouw Schilder zou verkopen. Hierdoor zijn mijn eigen vogels qua ruimte, tijd en verzorging toch het een en ander tekortgekomen. Maar goed, je kunt beter helpen dan dat je geholpen moet worden.

Door de Corona en de vogelgriep is er op het gebied van de postuurkanaries, en vooral de gefriseerde rassen, toch een kentering gekomen in de aanschafprijzen. De gefriseerde vogels zijn nu voor iedereen betaalbaar geworden. Hopelijk neemt de interesse voor de gefriseerde vogels ook weer toe.

Na het kweekjaar 2022 had ik eigenlijk de beslissing genomen om niet deel te nemen aan de wereldshow in Napels. Enerzijds omdat ik niet de kwaliteit vogels had die ik verwacht had en anderzijds om de hoge kosten die verbonden zijn aan de deelname. Ik had gekozen voor deelname aan de Gouden Ringshow in Roeselaere, mede ook omdat er een Europees kampioenschap voor de postuurkanaries aan verbonden was. Een bijzonder kampioenschap omdat de titel niet verleend werd aan 1 vogel maar aan de kweker met de vijf beste vogels in de desbetreffende soort. Het is me gelukt om met de Agi’s Europees kampioen te worden. De andere soorten hebben ook goed gespeeld maar er zaten vogels die nog beter waren.

Onverwacht werd ik toch gevraagd door Witte Molen (Laroygroup België )om hen mee te vertegenwoordigen in de stand op de wereldshow in Napels. Ik beschouw het nog steeds als een eer, net zoals mijn aanwezigheid in de stand van Peter Coutteel op de diverse shows in België. Graag breng ik mijn ervaringen over op de kwekers.

Ik heb op het laatste moment dan toch nog maar besloten om een 7tal vogels in te zenden naar Napels. Achteraf was ik daar nog zeer content over, goud bij de Parijse frisé brons bij de Agi en brons bij de Rogetto.

De show in Napels viel me wel tegen als je ook aanwezig bent geweest in Modena, het vroegere Reggio. De gehele entourage, de standhouders en de verkoopklasse in Modena is een veelvoud van wat ik in Napels heb gezien.

Nu gaan we weer aan de slag met het kweekseizoen 2023. Ik heb mijn collectie aangevuld met vogels van Thomas Hense, die vanwege ziekte jammer genoeg moest stoppen, en van de heer Schipper, die heeft besloten om, tijdelijk, te stoppen met de vogelsport. Mijn verwachtingen zijn groot, nu moeten de vogels het nog waarmaken.

Veel succes voor iedereen.



Wereldshow Porto januari 2020


En weer waren mijn vogels succesvol op de wereldshow. Dit jaar geen medailles met de Noordse maar wel met de AGI, de Parijse en de Rogetto. Vooral met de Rogetto was het een ongekend succes. Het eerste jaar dat deze vogels mee mochten strijden voor de medailles en dan gelijk vijf van de tien medailles binnen halen. Een dankjewel hiervoor aan Erika en Michele del Prete, de grondleggers van de Rogetto, die me al drie jaar enorm geholpen hebben om tot deze serie Rogetto’s te komen die zo succesvol waren op de wereldshow.


In Porto ben ik ook de trotse eigenaar geworden van twee Agi’s van de heer Monzon, een van de topkwekers van deze soort. Nu maar hopen dat het klikt met mijn vogels zodat we ook in 2021 in Valencia weer in de top kunnen meedraaien.


Resultaten Porto:


Goud met stam geelbonte Agi
Zilver met enkeling Agi groenbont
Goud met stam lypochrome Parijzenaars
Zilver met geelbonte stam Parijzenaars
Zilver met groenbonte stam Parijzenaars
Zilver met enkeling geelbonte Parijzenaar
Goud met geelbonte stam Rogetto
Goud met enkeling witfactorige Rogetto
Zilver met enkeling witfactorige Rogetto
Zilver met enkeling geelbonte Rogetto
Brons met enkeling groenbonte Rogetto



Dik tevreden over de COM resultaten 2019 in Zwolle


Zoals in een kort kweekverslag al was aangegeven was ik best tevreden over het broedresultaat 2018. Het uiteindelijk behaalde resultaat op de COM show was echter boven verwachting. Het bijzondere was dat ik exact hetzelfde resultaat heb behaald als in 2015 in Rosmalen, 8 maal goud, zes maal zilver en zes maal brons, verdeeld over de Noordse, de Parijzenaars en de Agi.

In het najaar van 2018 heb ik mijn volledig vogelbestand nog te koop aangeboden aan liefhebbers in China en Turkije. Deze verkoop is, met name voor mijn vrouw, jammer genoeg niet doorgegaan.

Het was mijn bedoeling om het volledige bestand in één keer te verkopen en vervolgens met vijf, tot maximaal tien, koppel opnieuw te beginnen zonder verdere pretenties, waardoor het mogelijk zou worden om vrienden te vragen de vogels te verzorgen en samen met mijn vrouw eens op vakantie te gaan, iets wat je op onze leeftijd niet meer uit moet stellen.

Nu ga ik komend jaar weer gewoon verder met mijn collectie waarin, kijkend naar de resultaten op de COM show, ontzettend veel kwaliteit zit. Hopelijk zal een en ander weer resulteren in successen in Porto in januari 2020. Mijn besluit om mijn volledige bestand te koop aan te bieden blijft nog van kracht. Een bestand dat tot op heden gezorgd heeft voor 96 medailles op de COM show, waarvan 36 gouden medailles.

Ik wens ieder een goed vogelseizoen toe en ik hoop dat veel kwekers de kwaliteit kweken die ze nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de shows.



Broedseizoen 2018


Zoals de zaken er nu voor staan kan er over een goed broedseizoen 2018 gesproken worden. Natuurlijk hebben een paar toppers het af laten weten maar hoe hoger de kwaliteit van de vogel des te moeilijker is het om jongen daarvan te verkrijgen.

Als de vogels die ik nu al heb in leven blijven en geen nagels verspelen dan kan ik met een gerust hart deelnemen aan de wereldshow in Zwolle. Maar het is nog een lange tijd voor het januari is.

Succes allemaal.



We zijn weer terug


Na het slechte broedjaar 2016 en het achterblijven van de resultaten op de wereldshow in Spanje heeft 2017 weer het succes gebracht waar zo op gehoopt werd. Het broedseizoen liep voor de Parijzenaars en de Agi’s nog niet optimaal maar de kwaliteit was wel beter en breder.

Op de wereldshow in Cesena in januari 2018 konden weer twee gouden en een bronzen medaille worden bijgeschreven. Kampioen met een stam Parijzenaars, brons met een enkeling Parijzenaar en goud met een enkeling Noordhollander. Zoals de aanhef aangeeft, we zijn weer terug en gaan ons nu opmaken voor het broedseizoen 2018 wat moet gaan resulteren in successen op de wereldshow 2019 in Zwolle.

De broedparen die ik nu heb zitten zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. De nadruk ligt wel steeds meer op de Agi’s in diverse kleuren waaronder topaaz. Vogels van Putz, Hense, Del Prete en Schilder.

Met de Noordhollanders richt ik me steeds meer op geel en wit om weer een rol te kunnen spelen met de stammen. Hier zijn het vooral de vogels van Stefano en Antonio De Paolis die de optimale structuur moeten brengen.

Eerst nu maar afwachten wat het seizoen 2018 gaat brengen, maar de kwaliteit is zeker aanwezig.

Hopelijk kunnen we in het najaar weer foto’s plaatsen van talenten, hetgeen de afgelopen twee jaar niet echt mogelijk was.

Ook in 2018 worden mijn vogels verzorgd met de producten van Witte Molen en Dr. Coutteel.

Witte Molen is als voerproducent steeds meer gericht op de productie van natuurlijke producten hetgeen alleen maar goed is voor ons vogelbestand.

Ook Dr. Coutteel gaat zich met zijn eigen productenlijn steeds meer richten op de natuurlijke producten. We moeten af van het massale medicijngebruik om ons vogelbestand in de toekomst overeind te houden.

Voor iedereen, succes met uw broedseizoen 2018 en hopelijk tot ziens op de wereldshow in Zwolle.



Dat doet zeer.


De titel verwoordt het totale seizoen 2016.

Begonnen met de mooiste collectie ooit resulteerde het kweekseizoen in een complete ramp. Veel onbevruchte eieren, veel oude vogels dood, best veel blindheid op jonge leeftijd, weinig jongen en weinig kwaliteit van de overgebleven jongen. Zo weinig kwaliteit dat ik zelfs de jaarlijkse kalender met talentvolle vogels niet heb kunnen maken. Het slechte resultaat op de wereldshow in Almeria kon natuurlijk niet uitblijven. Na 10 jaar achtereen een of meerdere disciplines wereldkampioen te zijn geworden leverde de show in Spanje slechts een zilveren medaille op. En dat doet zeer, maar is meteen ook een reden om er in 2017 vol tegenaan te gaan om het verloren terrein weer in te halen.

Waren er oorzaken voor dit slechte seizoen? In tegenstelling tot vele liefhebbers die de schuld niet bij zichzelf zoeken heb ik wel degelijk het idee dat ik zelf schuld heb.

Het begon met een grote zending vogels voor Taiwan die in plaats van in december 2015 pas eind februari 2016 verzonden kon worden, waardoor ik te weinig ruimte en te weinig tijd had om mijn eigen kweekvogels goed voor te bereiden.

Door de successen van de afgelopen jaren had ik, om aan de vraag naar mijn vogels te kunnen voldoen, ook veel te veel kweekkoppels overgehouden voor het nieuwe seizoen.

Veel koppels betekent ook veel werk en veel tijd waardoor de aandacht niet optimaal is.

Net voor de start van het seizoen heb ik ook nog een nieuw plafond aangebracht en heb ik een lucht afzuiginstallatie aan laten brengen. Allemaal onrust in de voorbereiding van het seizoen.

Dit alles bij elkaar zijn, volgens mij, de belangrijkste oorzaken geweest voor het slechte seizoen.

Maar goed, dat valt niet meer te herstellen. We kunnen alleen voor het nieuwe seizoen de zaken weer goed op de rails zetten en dat heb ik, denk ik, wel gedaan.

Mijn broedparen zijn met de helft verminderd en ik heb mijn kweekparen weer in de grote oude vluchten van vroeger kunnen laten overwinteren.

Bijna zorgde een transport van vogels naar China weer voor een onrustige voorbereiding. Een transport wat in oktober 2016 plaats zou vinden, vond uiteindelijk pas half januari 2017 plaats. Gelukkig nog net op tijd om de opbouw naar het nieuwe seizoen niet te verstoren.

De hoop is dus weer gevestigd op het nieuwe seizoen en de aanwezige kwaliteit van kweekparen moet successen op kunnen leveren voor de show in Italië in januari 2018. Daar moet het verloren terrein heroverd worden wat dan vervolgens weer naar een top moet leiden in 2019 op de wereldshow in Zwolle.

Ik ben er klaar voor, nu is het aan mijn vogels en de natuur om mijn verwachting om te zetten in goede resultaten.



www.winqs.nl


Via Winqs ben ik, samen met Sevda Kara, ook actief op het gebied van de aan- en verkoop van vogels. Mede hierdoor ben ik in januari 2017 acht dagen in China geweest om voorlichting te geven over het houden van kanaries en dan met name Parijse frise’s en Agi. Ik heb daar kennis gemaakt met een bijzondere cultuur en met een land waar de vogelsport, zoals wij die in West- en Zuid-Europa kennen, kennelijk nog in de kinderschoenen staat. Het ontbreekt de Chinezen aan voldoende kennis. Op basis van wat ik daar gezien heb zal het nog wel enkele jaren duren voordat men op Europees niveau kanaries kan kweken. Normaal gesproken ga ik in oktober 2017 weer terug om te helpen bij de opbouw van een goed vogelbestand. Ondertussen is er veelvuldig contact via de mail over allerlei vogelzaken.



www.coutteel.nl


In samenwerking met Dr. Peter Coutteel uit België heeft mijn zoon, met ondersteuning van mij, een webshop opgezet voor de verzending van de Dr Coutteel vitamines. Naar buiten toe ben ik de zaakvoerder van deze onderneming omdat ik zowel de ervaring met vogels als met de producten heb. Op de site www.coutteel.nl kunnen kwekers producten bestellen die vervolgens tegen minimale verzendkosten (€ 5) naar België, Nederland en Duitsland verzonden kunnen worden. Ook naar andere landen verzenden wij maar daar kunnen de verzendkosten hoger voor uitvallen.

Ook andere producten kunnen geleverd worden mits deze via de mail besteld worden.

Hopelijk kunnen we hierdoor meer liefhebbers kennis laten maken met de vitamines die door een echte vogel dierenarts zijn ontwikkeld op basis van zijn jarenlange ervaring.

Vele grote kwekers uit Duitsland, België en Nederland kennen de vitamines, de Grog en Flagellamix van Dr. Coutteel. Nu kan iedereen tegen minimale kosten de producten bestellen. In principe voor 17.00 besteld en betaald, eerstvolgende werkdag bezorgd.



Wereldshow Portugal


Ondanks de grote verliezen van jonge vogels in het afgelopen seizoen is de deelname aan de show in Portugal toch weer succesvol geweest. Vijf maal goud, twee maal zilver en drie maal brons. Het mooiste was het feit dat ook mijn Noordhollanders weer goud hebben behaald waardoor ik nu tien jaar onafgebroken wereldkampioen ben geworden met mijn Noordhollanders.
Ik ben me nu volop aan het richten op het nieuwe seizoen en de collectie die ik nu heb zitten oogt als de beste die ik ooit gehad heb. De verwachtingen voor 2016 zijn dus hoog maar de natuur blijft toch bepalen wat het uiteindelijke resultaat wordt. Er heeft wel een verschuiving plaats gevonden in mijn collectie. De Parijzenaars en AGI’s (85 koppel) nemen in aantal een steeds belangrijkere plaats in en bij de Noordhollanders (35 koppel) ben ik bewust terug gegaan naar minder kleuren.
Hopelijk zien we in Spanje in Januari 2017 de resultaten van het nieuwe seizoen.



Samenvatting kweekseizoen 2015


Een heel goede start en een verschrikkelijk einde.
De start was veelbelovend na het succes van de wereldshow in Rosmalen. Nog nooit zoveel bevruchte eieren gehad als dit jaar en ook het uitkomen van de jongen leverde geen problemen op. Maar tussen de derde en vierde week na het uitkomen, het tijdstip waarop de jongen uit hun nest komen, sloeg het noodlot bij de jonge Parijzenaars en AGI’s toe. ’s-Morgens nog gezond en ’s-avonds of de dag erna dood.
De oude vogels of de Noordhollanders hadden nergens last van. Verschillende onderzoeken laten verrichten door de dierenarts en zelfs door de patholoog, maar een echte oorzaak werd niet gevonden. Het vermoeden was een virus waar echter geen behandeling tegen mogelijk is. Het resultaat van dit alles is dat ik ongeveer 150 jonge Parijzenaars ben kwijt geraakt.
Een forse aderlating, niet alleen voor komend broedseizoen, maar ook voor de wereldshow in Portugal. Vooral voor het spelen met stammen heeft dit een grote invloed gehad hetgeen zichtbaar wordt in Portugal.
Toch heb ik nog een behoorlijk aantal vogels, 62 stuks, aangemeld voor de wereldshow. Afwachten wat de vogels op internationaal niveau waard zijn.
Voor het komende seizoen heb ik behoorlijk geïnvesteerd in de aanschaf van nieuwe Parijzenaars en AGI’s maar het is moeilijk om in de huidige tijd nog kwaliteit voor een redelijke prijs aan te schaffen. Gezien de duurte van de vogels zijn ook mijn prijzen behoorlijk gestegen. Het is nu al weer uitkijken naar de resultaten van het nieuwe broedseizoen en, gezien de vogels die er nu zitten, lijkt dat erg hoopgevend.


Daarnaast zijn Sevda Kara en ik in 2015 van start gegaan met Winqsikara. (www.winqs.nl) Winqs met een Q.
We hebben ons als doel gesteld om van enkele top liefhebbers goede Parijzenaars, AGI’s en Noordhollanders aan te kopen en deze vervolgens te koop aan te bieden aan belangstellenden. We mogen niet klagen over het aantal vogels dat we op deze manier van de ene naar de andere kweker gebracht hebben, maar voor een aantal buitenlandse liefhebbers is het toch nog wennen. Zij willen alleen vogels met het ringnummer van John Rossou en zien nog niet dat ook andere kwekers, waarvan wij de vogels verkopen, topvogels in hun bezit hebben. Laten we het maar zien als opstartproblemen.


Op uitnodiging van Witte Molen zijn Sevda en ik ook aanwezig op de wereldshow in Portugal in januari 2016.



Een moment van onoplettendheid veroorzaakt catastrofe


Plotseling een extreem warme dag in combinatie met een afwezigheid van twee uur en een minimum aan water heeft op 5 juni 2015 tot een ware catastrofe geleid. 19 AGI’s en Parijse frisé’s en 2 Noordhollanders lagen dood in de kooi, bevangen door de hitte. Vooral de kooi waarin de meest veelbelovende jonge AGI’s zaten is het hardste getroffen. Van de 10 vogels lagen er 9 dood.


In een tijdsbestek van twee uur zijn de dromen van nieuwe wereldtitels in Portugal vervlogen. Ook kweekmateriaal voor komend seizoen is daarmede verdwenen. Een schok die ontzettend hard is aangekomen en die nog lang invloed zal hebben op de rest van het seizoen.



Wereldshow Rosmalen een ongekend succes


Maar liefst 20 medailles, waaronder 8 gouden, was het resultaat van de wereldshow te Rosmalen. Ik was zelfs de hoogst geklasseerde Nederlandse deelnemer, een eer die ik tot op heden nog nooit behaald had. Door mijn sponsor, de Witte Molen, waren posters gemaakt waarop het resultaat breed uitgemeten stond. Dubbel bedankt sponsor, voor de aandacht die jullie mij gegeven hebben en voor de zaad en eivoer producten waardoor mijn vogels in topvorm verkeerden op deze, voor mij, geweldige show. Want vergeet niet dat voeding een belangrijk onderdeel vormt van deze successen.


Op alle drie de fronten heb ik mijn titels behaald, bij de Noordse, bij de Parijse frisé en bij de AGI’s. Van een dergelijk resultaat kun je alleen maar dromen.


Goud:

Stam lypochrome Parijse frisé (een witte stam)

Stam melanine bonte Parijse frisé

Enkeling lypochrome Parijse frisé

Enkeling melanine Parijse frisé (blauwe)

Enkeling melanine AGI

Enkeling melanine bonte AGI

Stam lypochroom bonte Noordse

Stam melanine bonte Noordse


Daarnaast nog zes maal zilver en zes maal brons.


Een zware taak om het komend seizoen deze resultaten een beetje te kunnen benaderen. Maar goed, uitdagingen moeten er blijven. Ik zal proberen om ook in Portugal weer van de partij te zijn. Maar eerst jongen op de stok zien te krijgen.




Winqs


Onder de naam Winqs ga ik komend jaar samen met mijn collega, mevrouw Sevda Kara, een onderneming opstarten die zich gaat toeleggen op de aankoop en verkoop van top Noordse, Parijse en AGI frisé’s van diverse topkwekers in binnen en buitenland. We gaan beslist geen algemene vogelhandel beginnen, maar we richten ons alleen op topvogels van top kwekers zodat u bij ons onverwante vogels kunt kopen zonder vele reizen te behoeven te maken. Van de vogels die we te koop gaan aanbieden zal ook het DNA onderzocht worden zodat we zekere poppen en mannen kunnen verkopen.


Voor deze onderneming, die los staat van mijn eigen hobbymatige kweek, zal binnenkort een eigen website geopend worden. Het succes is natuurlijk afhankelijk van de resultaten van de grote kwekers. Verwacht geen koopjes maar wel zeer goede vogels. De eerste contacten met een aantal kwekers zijn reeds gelegd.



Nieuwe producten van Witte Molen die ik aan mijn vogels geef


Vanaf de zomer 2014 heb ik wat producten van Witte Molen toegevoegd aan het voedingsassortiment van mijn vogels.


Allereerst ben ik ook eivoer voor Europese cultuurvogels aan mijn totale eivoerpakket gaan toevoegen. Dat bestaat nu uit 25% Soft en Sweet, 25% Eivoer sec, 25% zachtvoer met tuinkruiden en 25% eivoer voor Europese cultuurvogels. Om mijn zwaar bevederde vogels voldoende energie te geven voeg ik inmiddels ook Calcicare toe, een vitamineproduct van Witte Molen wat vooral in Duitsland enorm goed verkocht wordt.


Verder hangen er in de kooien inmiddels mineraal en energieblokjes, zodat de vogel altijd de beschikking heeft over grit en mineralen. Het onkruidzaad wat ik tot voor kort gegeven heb is nu vervangen door de puttermengeling en dat is een favoriet onderdeel van mijn vogels geworden.


Hoewel ik niet te klagen had over resultaten ben ik toch van mening dat mijn vogels door deze aanpassingen en toevoegingen in een nog betere conditie zijn gekomen. De show in Rosmalen heeft bewezen dat het met de conditie en het verenkleed wel goed zit.



Sponsorcontract met Witte Molen verlengd


Het contract met Witte Molen is voor de komende twee jaar verlengd. Aangezien ik zeer tevreden ben met de kwaliteit en het assortiment van de zaden en het eivoer van Witte Molen ben ik heel blij met de verlenging van de samenwerking. De vogels doen het bijzonder goed met de aangeboden zaden van Witte Molen.


Op dit moment gebruik ik het postuurzaad zonder raapzaad, de puttermengeling, trosgierst en een combinatie van vier soorten eivoer: soft & sweet, zachtvoer met tuinkruiden, het droge blanke eivoer en het eivoer voor de Europese cultuurvogels. Daarnaast heb ik nog de beschikking over enkele enkelvoudige zaden. Gepelde haver, negerzaad, perilla en zonnepittenkernen.


Sinds kort gebruik ik ook de mineraalblokjes en met name de Noordse frise’s maken er dankbaar gebruik van. Door mijn contacten ben ik er bewust van geworden dat er veel aandacht en zorg besteed wordt aan de kwaliteit en de samenstelling van de verschillende voeders.



Op zoek naar echte Parijse frisé’s en echte AGI’s


Het seizoen 2014 ligt achter ons en we maken ons op voor de komende wereldshow in Rosmalen. De mogelijke deelnemers zitten nu in afzonderlijke kooien zodat ze niet beschadigd kunnen worden. En dan maar hopen op succes.


Toch ben ik nu al volop bezig met het nieuwe seizoen. Voor wat de Noordse betreft keer ik weer terug naar de basis, de lypochrome vogel. Ik heb de laatste jaren zoveel energie gestoken in andere kleurslagen dat ik de mooie gele vogel een beetje kwijt ben geraakt. De nieuwe aankopen zijn gedeeltelijk al in huis en in Reggio hoop ik de collectie compleet te maken voor het nieuwe seizoen.


Daarnaast richt ik me vol op de Parijse en AGI frisé’s en dat valt niet mee. Echte Parijzenaars zijn zeldzaam geworden en echte AGI’s onbetaalbaar. Met behulp van vogelvrienden is het me toch gelukt om mijn bestand van Parijzenaars met enkele goede vogels aan te vullen.


Voor wat de AGI’s betreft maak ik gebruik van look a likes die voor mijn beurs te behappen zijn en die toch veel kwaliteiten van de AGI met zich mee dragen. Stap voor stap kom ik vooruit maar dat houdt wel in dat ik ook met veel bastaarden zit. Maar wie niet zou ik zeggen. Als je op shows kijkt dan zie je maar weinig raszuivere vogels. Het zijn voornamelijk bastaarden. We zullen zien wat ik volgend jaar kan brengen, eerst Rosmalen afwachten en kijken of ik daar mee kan spelen.


Het komende seizoen richt ik mij extra op de erfenis van mijn vader, de witte Parijzenaar. Op de wereldshow in Portugal in januari 2016 vormt de witte postuurkanarie een afzonderlijke klasse. Met de vogels van pa moet het lukken om daar voor eremetaal te strijden. De opzet is dat ik met 16 koppel ga starten waarbij witte vogels betrokken zijn. In januari 2016 zullen we zien wat de resultaten zijn geweest.



Marius Rossou


Helaas moet ik mededelen dat mijn vader op 86 jarige leeftijd op 2 mei 2014 is overleden. Door een val in december 2013 is vader in het ziekenhuis en verpleeghuis terecht gekomen en is daarbij conditioneel steeds verder achteruit gegaan. Uiteindelijk is hij op 2 mei rustig ingeslapen en is verder lijden hem bespaard gebleven. De vogels van vader zitten nu bij mij en ik heb ze alsnog ingezet voor de kweek.




Broedseizoen 2014


Voor wat de kweek 2014 betreft kan ik mededelen dat ik nog nooit zoveel dode jongen heb gehad als dit seizoen. Er is geen dag voorbij gegaan of er waren een of meerdere dode jongen. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om jongen die 1 of 2 dagen na het uitkomen zijn overleden. De oorzaak is mij niet bekend maar ik heb zo 125 jongen verloren. Toch ben ik, gezien de omstandigheden met vader, niet ontevreden over het resultaat van het kweekseizoen. Ik heb nu ruim 250 jongen en kom waarschijnlijk uit op 300 jonge vogels. Er zitten ook weer zeer veel belovende exemplaren bij dus het is te hopen dat ik ze tot de wereldshow in conditie kan houden. Vooral de Parijse frise en de AGI zijn in kwaliteit vooruit gegaan.


Vermoedelijk is de hoeveelheid oude kweekkoppels (125), de minder beschikbare tijd door de gezondheidstoestand van mijn vader en het laat verplaatsen van een gedeelte van de vogels een oorzaak geweest voor de sterfte van de jongen. Waarschijnlijk waren de kweekparen net niet goed genoeg in topvorm. Een bestand van 125 koppel is niet bij te houden naast mijn reguliere werk. Volgend seizoen zullen maximaal 75 koppel opgezet worden. Vogels houden is niet alleen een kwestie van eten en drinken geven. Daarnaast speelt ook de natuur altijd een eigen rol. We zullen op de wereldshow zien of de beste jongen zijn overgebleven.


Uit eerbetoon voor mijn vader zal ik komend seizoen wat meer koppel opzetten voor de kweek van witte Parijzenaars. Dit zal wel ten koste gaan van vermoedelijk enkele kleurslagen binnen de Noordse frise´s.


Vanaf 28 mei heb ik het broedseizoen stop gezet. Het is goed geweest voor dit seizoen. We zien elkaar op de wereld show in Rosmalen.



Succesvol in Bari


Ook in Bari zijn we er weer in geslaagd om de nodige kampioenen af te leveren. Tussen de enorme inzendingen van de Italiaanse frisé kwekers is het ons gelukt om de volgende prijzen te behalen:


Goud: enkelingen Parijse frisé lypochroom

Goud: stam lypochroom bonte Parijse frisé

Goud: stam lypochroom Noordse frisé

Zilver: stam lypochroom Parijse frisé

Zilver: enkelingen lypochroom bonte Noordse frisé

Zilver: enkelingen melanine bonte Noordse frisé

Brons: enkelingen Parijse frisé lypochroom bont

Brons: enkelingen lypochroom Parijse frisé

Brons: enkelingen AGI melanine bont

Brons: enkelingen lypochroom bonte Noordse frisé

Brons: stam lypochroom bonte Noordse frisé


We zijn dik tevreden over onze resultaten en kunnen ons nu gaan richten op de wereldshow in Rosmalen in januari 2015.


De start van het kweekseizoen gaat wat met hindernissen gepaard gezien de langdurige ziekenhuisopname van vader. Dat weerhoudt ons er niet van om weer te proberen topvogels te kweken voor de komende wereldshow.



Nieuwe vogelruimte


Na bijna vijf maanden verbouwen aan en rond onze woning hebben we nu ook de nieuwe vogelruimte in gebruik kunnen nemen. Voorlopig dient deze als een kleine tentoonstellingsruimte waar een honderdtal frise’s staan opgekooid. Door de verbouwing zijn de vogels dit jaar twee maanden later dan normaal opgekooid waardoor ook de verkoop is gestagneerd. De meeste bestellers hebben begrip voor dit oponthoud getoond en komen de vogels in de komende tijd ophalen. Door de uitbreiding kan ik dit jaar ook zelf wat meer Parijse frise’s gaan opzetten naast mijn vertrouwde Noordhollanders. Bij de Noordhollanders gaan we ook een uitbreiding geven aan de melanine vogels. We starten direct met groen, cinnamon en blauw. Ook vader gaat, ondanks zijn 86 jarige leeftijd nog een jaar door met het kweken van Top Parijzenaars en Agi’s. Wie eens een kijkje wil komen nemen is welkom. Onze vogels worden ook nog steeds gevoerd met de producten van Witte Molen en aan de hand van de foto’s van de talenten 2013 kun je zien dat de producten van Witte Molen bijdragen aan een zeer veelbelovend TT bestand. Op de Bondsshows is Witte Molen ook vertegenwoordigd en zal ik deel uit maken van de personele bezetting. Ondanks de risico’s die er aan deelname aan de wereldshow in Bari verbonden zijn zullen wij toch weer aanwezig zijn om onze titels van Hasselt te verdedigen. Hopelijk kunnen we jullie in januari 2014 hiervan mededeling doen.


Als laatste nog even de vermelding hoe we ons eivoer maken. Pa: 50% Witte Molen Soft en Sweet plus 50% Witte Molen sec. Hier worden verse eieren, worteltjes en gekookte diepvrieserwten aan toegevoegd. (Let op geen potje of blikje want daar zit zout bij) John: 33% Witte Molen Soft en Sweet, 33% Witte Molen sec en 33% Witte Molen eivoer met tuinkruiden. Ook hier worden worteltjes, eieren en erwtjes aan toegevoegd.




Broedseizoen 2013


Na het succes in Hasselt hebben we onze kweekparen weer in broedconditie gebracht en onze start is veelbelovend. De vogels zijn nu volledig gewend aan het voer en het eivoer van Witte Molen en dat betaalt zich uit in een vliegende start. De eerste ronde resulteert in een 120 Noordse en 75 Parijse frise’s. Bij de Parijse lijken op dit moment ook enige AGI’s tussen te zitten. Kortom we zijn dik tevreden en ook de tweede ronde geeft ons behoorlijk wat jongen. Om een indruk te geven van de jonge vogels voegen we hieronder wat foto’s bij van vogels tussen de 30 en 35 dagen oud. Het is nog een lange weg naar de wereldshow in januari 2014 maar op dit moment zit er weer voldoende talent.




Ongekende prestaties op de wereldshow in Hasselt 2013


Op de COM show in Hasselt hebben vader en zoon Rossou schitterende resultaten behaald. Marius Rossou heeft 4 gouden en een zilveren medaille gewonnen en John Rossou twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille. We glimmen van trots met deze prestatie en zijn benieuwd wat het nieuwe seizoen gaat brengen als we deze kanjers in de kweek gaan inzetten.


Goud: bonte AGI enkeling: 94 punten
Goud: stam Parijse frise lypochroom: 373 punten
Zilver: stam Parijse frise lypochroom: 367 punten
Goud : stam Parijse frise bont: 374 punten
Goud: bonte Parijse frise enkeling: 94 punten
Zilver: stam Noordse frise lypochroom: 365 punten
Goud: stam Noordse frise melanine: 363 punten
Brons: Noordse frise melanine enkeling: 90 punten
Goud: stam Noordse frise bont: 366

Broedseizoen 2012


Ondanks de slechte start hebben we toch weer een aantal toppers in de TT kooien zitten. Vooral de Parijse frisé´s van vader zijn veelbelovend. Het moet mogelijk zijn om hieruit stammen en enkelingen voor de wereldshow te selecteren. Uit het weliswaar tegenvallende aantal Noordse frisé´s kunnen we toch weer een aantal mooie exemplaren kiezen voor de wereldshow in Hasselt. Vooral in de bonte en groene vogels. Het voeren met de producten van onze sponsor, de Witte Molen, is ons goed bevallen. Het ontbreken van entstof heeft nog wel voor de nodige spanning gezorgd maar dankzij de heer VandeWijngaert hebben we uiteindelijk eind september toch nog kunnen enten.


We zijn al weer begonnen met de selectie van de verkoopvogels die dit jaar tamelijk duur zullen zijn. De Noordse worden verkocht tegen € 140 per koppel en de Parijzenaars gaan tussen de € 250 en € 400 per koppel kosten. We hebben al wel gemerkt dat er vooral uit het buitenland veel vraag is naar de frisé´s. Wie geïnteresseerd is kan een afspraak maken om langs komen of zijn bestelling plaatsen. Zelf hebben we onze nieuwe aanwinsten al binnen of zijn deze besteld.


Tot ziens allemaal in Hasselt waar we onze troeven zullen uitspelen.



Rampzalige start van broedseizoen 2012


Het broedseizoen 2012 is rampzalig gestart. Enerzijds hebben we ontzettend veel onbevruchte eieren geraapt en anderzijds stierven de jonge vogels de dag waarop ze uitkwamen. Van de eerste ronde hadden we 150 Noordse en 60 Parijse verwacht. We zullen blij zijn als we er 40 en 30 overhouden. Dat is de natuur die zich niet laat leiden.


Hopelijk zitten er een aantal goede vogels tussen en brengt de twee ronde meer jonge vogels. Eén topper hebben we in ieder geval. De vogel op de foto is 30 dagen oud, een kanjer dus.




Droomwens komt uit


In het Spaanse Almeria zijn vader en zoon gelijktijdig wereldkampioen geworden. Vader met een gele Parijse frisé en John met een bonte Noord-Hollandse frisé. Vader is daarmee de oudste wereldkampioen (84 jaar).




Witte Molen


In 2012 gaan we onze vogels verzorgen met zaden van "Witte Molen".



Kweekimpressies