logo
A A

AGI


Echte AGI's


De Agi blijft een moeilijk te beoordelen vogel omdat de kwaliteit, sinds de introductie van de Agi, er niet echt op vooruit is gegaan. Agi's met een rozet op de rug zie je bijna nergens, ze hebben nagenoeg allemaal de rug van de Parijzenaars. Daarnaast zijn ook de capuchon koppen niet bij alle TT-vogels aanwezig en levert ook de borstfrisering nog de nodige problemen op. Vaak zie je vogels met het lijf van een Parijzenaar waarop vervolgens een smalle kop met capuchon staat. Voor de keurmeesters is een capuchonkop voldoende om de vogel als Agi te beoordelen. We hebben het er zelf naar gemaakt door te kweken met bastaarden van Parijzenaars gekruist met Agi's.

We zullen er nu voor moeten zorgen dat we naar de echte Agi's gaan werken en dat hopelijk de standaardeisen voor de Agi's niet aangepast gaan worden zoals men in Italiƫ wil. Daar wil men de capuchonkop uitbreiden met halve en kwart capuchonkoppen. Vanaf dat moment gaan we nog meer naar de bastaarden. Laten we nu eerst maar eens echte Agi's gaan kweken.

Hieronder nog een aantal foto's van mijn jonge Agi's 2018 met aardige capuchonkoppen.


                                                                                                                              

Het fenomeen AGI


Ook wij kunnen niet onder het fenomeen AGI uit. Als je tegenwoordig bezig bent met de grotere Parijse frisé dan kom je vanzelf bij de AGI uit.


In feite noem ik het geen ras maar een verbetering van de Parijse frisé. Omdat men de standaard eisen niet wilde aanpassen is de AGI geboren. Het resultaat is dat we nog maar zeer weinig echte Parijse frisé’s zien en dat echte AGI’s ook met een vergrootglas gezocht moeten worden. Wat we allemaal wel hebben is een mengelmoes van AGI en Parijzenaar, bastaarden dus. We zullen goed de standaard in de gaten moeten houden om de echte Parijzenaar te kunnen behouden aangezien de meeste liefhebbers gecharmeerd zijn van de grote koppen van de AGI en dan het liefste met een capuchon. Op dit moment wordt elke frisé met een capuchon AGI genoemd.


We hebben de afgelopen twee jaar met een AGI op de wereldshow gespeeld en hebben daar goud (Hasselt) en brons (Bari) weten te halen. Hebben wij dan top AGI’s? Nee maar we behoren wel tot de top van datgene wat er geshowd wordt.


Om met de woorden van Paul Putz te eindigen: “Je kunt niet zeggen dat je alleen AGI’s kweekt, er komen ook nog steeds Parijzenaars uit de huidige AGI’s”


Zie hier onder wat beelden van onze AGI’s.